Az elmúlt két évtizedben számtalan kutatási eredmény igazolta az omega-3 zsírsavak egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságait. Nézzük meg hogyan érvényesülnek ezek a hatások egy sportoló életében.

A legfontosabb omega-3 zsírsavak, az EPA(eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) ősidők óta az emberi táplálkozás részét képezték, az esszenciális zsírsavak közé tartoznak, tehát gondoskodnod kell a rendszeres bevitelükről. A mai élelmiszerek sajnos nem fedezik a szükségletet, hacsak nem fogyasztasz rendszeresen friss tengeri halakat, füvet legelő állatok húsát, melyek a legjobb természetes források. Fontos lenne ezek beillesztése a mindennapi étrendedbe vagy jó minőségű étrendkiegészítő formájában pótolni.

Növényi forrásokban (lenmag, dió) is találhatunk omega-3 zsírsavakat ALA (alfa-linolénsav) formájában, azonban a szervezetnek ezt át kell alakítania EPA és DHA-vá, ami elég rossz hatásfokú művelet. Mindenképpen érdemes tehát állati forrásokra vagy étrendkiegészítőre hagyatkozni.

 

15 ok miért jó az omega-3, ha sportolsz

 

Milyen pozitív hatásokat várhatsz a rendszeres omega-3 beviteltől?

  • Csökkenti a szervezeted gyulladásszintjét
  • Gyorsul a regenerációd edzések, versenyek után
  • Támogatja az anabolikus és csökkenti a katabolikus folyamatokat az izmokban
  • Pengébb lesz az agyad, javul a koncentrációd4,
  • Hatékonyabb lesz a zsírégetés, javítja a testösszetételed
  • Csökkenek az ízületi és izomfájdalmaid
  • Javul a látásod
  • Bokszolsz, kűzdősportot űzöl? Megvédhet a mindennapos fejütések káros hatásaitól
  • Csökkentheti a pulzusod folyamatos állóképességi munkánál
  • Javítja a hangulatod, csökkenti a depressziós tüneteid és stresszt
  • Lassítja a sejtjeid öregedését
  • Javítja az LDL, HDL, triglicerid, koleszterin értékeket a vérben, védi a szíved
  • Elfelejtheted a száraz bőrt és töredezett körmöket
  • Előzd meg az „időskori” nyavalyákat! Szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, Parkinson kór, rák, fogínybetegségek
  • Jobban tűröd a hideget


A jótékony hatás a legtöbb esetben azzal magyarázható, hogy az omega-3 zsírsavak beépülnek a sejtmembránok foszfolipid kettősrétegébe (az agyban és az izmokban is), ezáltal rugalmasabbak lesznek, javul a jelátvitel hatásfoka a hormonok számára. Ez működik az érfalak18 esetében is,gyorsítva az oxigénszállítást a dolgozó izomsejteknek. Javítja az inzulinreceptorok működését(fokozott inzulinérzékenység), a tápanyagok (glükóz, zsír, amiosavak) könnyebben tudnak bejutni a sejtekbe. Csökkenti a stressz által kiváltott kortizol szintjét (anti-katabolikus hatás), fokozza a mTOR, p70S6K fehérjeszintézis útvonalakat, hozzájárul a tesztoszteron szint emelkedéshez (anabolikus hatás). Ezáltal elősegíti a kötőszövetek, ízületek regenerálódását, melyeket a mindennapos edzések rendesen igénybevesznek. Csökkenti a C-reaktív protein szintjét, ami a gyulladásos folyamatok egyik legjobb jelzője.

Fokozza a zsírfelhasználásért és csökkenti a zsírraktározásért felelős gének kifejeződését.

Növeli a szerotoninszintet, csökkenti az édesség iránti vágyat.

Egereken már sikerült bizonyítani, hogy 30 napos fokozott DHA bevitel szignifikánsan lecsökkentette a traumatikus agysérülés következményeit. Ez főként a küzdősportolóknál, focistáknál lehet érdekes, ahol mindennaposak a kisebb-nagyobb fejre mért ütések.

Kevésbé ismert összefüggés, hogy az omega-3 zsírsavak elősegítik a hideg környezethez való alkalmazkodást, ez szintén a rugalmasabb sejtfalstruktúrának köszönhető, így alacsonyabb hőmérsékleten is jobban működnek a jelátviteli folyamatok. Gondolj csak bele vajon miért a hideg vízi halakban található a legtöbb omega-3 vagy miért ezeket fogyasztják a sarkköri emlősök?

Mennyi az annyi, azaz az ajánlott dózis

A legtöbb kutatás 2-9 gramm halolajat használva talált pozitív hatást, tehát a 2-3g a minimum az omega-3 zsírsav hiányának kiküszöbölése érdekében, de akár 9-18 g is mehet az optimális egészségi állapot, teljesítmény és zsírégetés biztosítására. Túladagolástól nem kell félned, egyéni intolerancia azonban jelentkezhet hasmenés, hányinger formájában, ezért a nagyobb mennyiségeket mindenképp a nap folyamán több részre osztva fogyasszuk. Csak hidegen, szobahőmérsékleten fogyaszd, hő hatására könnyen bomlik!

http://www.biotechusa.hu

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: