A szőlőt ősidők óta nagy becsben tartják, azonban nem csupán táplálkozási, de gyógyászati szempontból is egyaránt. Az egyiptomiak már nem kevesebb, mint 6000 évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották, és számos görög filozófus is magasztalta hihetetlen erejét. Az Európában élő népi gyógyászok a szőlőből készült kenőccsel kezelték a bőr- és szemproblémákat, annak levelével állították el a vérzést. Gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása miatt is előszeretettel használták, sőt még aranyér kezelésénél is nagyon hatásosnak bizonyult. Éretlen szőlővel enyhíteni tudtak a torokfájáson, szárított formában pedig székrekedési problémák esetén használták. A szőlő mára a természetes gyógyászat egyik legfontosabb alapanyagává vált.

A szőlőmag, mint egyik legjobb antioxidáns

De mitől is ilyen hatékony a szőlő valójában? Elsősorban a benne található, a világ egyik legerősebb antioxidánsának tartott OPC-nek köszönhetően. A klinikai vizsgálatok és a fogyasztói tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szőlőmag kivonata hatékonynak bizonyul jóformán minden területen, az érrendszeri problémáktól a rákon át a bőr öregedésének lassításáig is egyaránt, így rendkívül multifunkcionális.

 

A szőlőmag jótékony hatásai

 
A szőlőmag megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózis esetleges veszélyét. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a "jó" HDL és csökkenti a "rossz" LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Ezen kívül a szőlőmag javítja a látást, megelőzi a szürke hályog kialakulását. Hihetetlenül antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét.

A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Ezen felül gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen, ráadásul az öregedési folyamatokat is lassítja. Antioxidáns hatásának köszönhetően enyhíti a krónikus vénás elégtelenségek tüneteit, illetve ödéma ellen is hatásos.

A szőlőmag, a magas koleszterin szint stabilizációjához is elengedhetetlen, különösképpen a dohányozók részére, ráadásul krómmal vegyítve a hatás kétszeres. Az elmúlt években a rákkutatás egyik központi témája lett a szőlőmag, és annak kivonata. Kijelenthető, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák, a gyomorrák, a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák kialakulásának kockázatát – emellett hatékonynak bizonyult a kemoterápiás kezelések mellékhatásai okozta károsodások megelőzésében is egyaránt.

A szőlőmag, mint egyik legjobb antioxidáns 

A szőlőmag összetevői

A szőlőmag koncentrált formában tartalmaz fenolos vegyületeket, a flavonoidokat, a resveratrolokat, az A- és C-vitaminokat. Mindemellett a szőlőmag olyan vegyületeket melegágya, melyek erőteljes antioxidánsok; különösen a mag tartalmaz koncentráltan az egészségre jótékony hatású vegyületet. Ez a vegyület az OPC, amely a C-vitamin segéd molekulája, azaz a C-vitamin sokkal erőteljesebb mértékben tud felszívódni OPC jelenlétében, ezáltal megsokszorozza a C-vitamin hatását. Az összes növény közül a szőlőmagnak van a legnagyobb antioxidáns, vagyis OPC tartalma. Az OPC antioxidánsként kifejtett hatása majdhogy húszszorasa a C-vitaminnak, s közel ötvenszer erősebb az E-vitaminnál. Ezen kívül az OPC mindmáig a leghatásosabb a szabadgyökök ellen: megszűnteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását, idő előtti öregedését.

 

Összegezve, a szőlőmag olyan hatóanyagokat tartalmaz, mely rendkívül sok betegség megelőzésében avagy megszüntetésében, antioxidáns hatása is legendás, így nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a szőlőmag és annak kivonata mindenkinek javallott.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: