A Maitake japán szó, ami “táncoló gombát” jelent. A legendák szerint az ősi Kínában és Japánban aki ilyen gombát talált, az örömében táncra perdült, hiszen tudta, hogy zsákmánya az ezüstnél is értékesebb.

A maitake gomba egy igen ismert gombafaj, tudományos nevén Grifola frondosának nevezik. A tölgyfák alatt kisebb csoportokban nőnek, az egyes csoportok akár 50 centiméteresek is lehetnek és tömegük elérheti az 50 kg-ot.

maitake - bokrosgomba

A maitakét ismerhetjük úgy is, mint bokrosgomba, vagy bokrostapló. Japánban és az Egyesült államokban terem meg elsősorban, de Magyarországon is megtalálható. Ma már ellenőrzött körülmények között is termelik, hogy kielégítsék az egyre növekvő igényt. A kínai orvoslás már több száz éve használja, a nyugati világban csak az 1960-as évektől vizsgálják. Már akkor megállapították, hogy a gomba kivonata hatékony az influenza vírussal szemben, azóta pedig számos újabb kutatási eredményről tudunk.

maiteke termelés

A bokrosgomba hatóanyaga a lentinan, amely serkenti a szervezet immunrendszerét.

A maitake gomba és kivonatai hatékonyak a következő területeken:

  • hatóanyagai védenek a dohánymozaik vírus ellen
  • jelentősen gátolják a herpesz HSV-1 típusának szaporodását
  • képes lehet csökkenteni bizonyos daganatok méretét és képes aktiválni illetve erősíteni az immunrendszernek azt a részét, ami felelős a rákos sejtek elpusztításáért. Összetételének köszönhetően igen hatásos tumor-ellenes hatású, mivel jelentős mértékben serkentik az immunsejteket. Hatóanyaga révén jelentősen csökkenthető a kemo- és sugárterápia szervezetre gyakorolt mellékhatása. A maitake béta-glükán tartalma nagy mértékben támogatja a szervezet immunrendszerét.
  • vércukorszint csökkentő, és inzulinérzékenység növelő hatásai is vannak. A maitake gomba természetesen tartalmaz egy olyan vegyületet, ami csökkenti a szénhidrátok felszívódását és ezért lassabb és egészségesebb módon emelkedik a vércukorszint. A tanulmányok szerint már napi 1 gramm gombapor is jótékony hatású.
  • májerősítő és immunrendszer támogató hatású
  • hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez
  • hatékony a miómák kezelésében, különösen a nőknél a méhben kialakuló jóindulatú daganatot csökkentésében
  • segíthet a fogyásban, magas rosttartalma javítja az emésztést és növeli a jóllakottság-érzést, szabályozza a vércukorszintet és előmozdítja a zsíranyagcserét.

 

maitake doki

A maitake gomba igen gazdag forrása a B-vitaminnak, a D2-vitaminnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a telítetlen zsírsavaknak, a foszfolipideknek, a fehérjéknek és a rostoknak. C-vitamint ugyan nem tartalmaz, de számos olyan anyag található meg benne, ami az aszkorbinsavhoz igen hasonló szerkezettel és hatással bírnak. Igen gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium), valamint B2-vitaminban, D-vitaminban. A gomba aminosavakat és rostokat is tartalmaz. 

Ma már leginkább étrendkiegészítőként érhető el, a gomba kivonatát tartalmazó kapszulákban, és cseppekben.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: