Tűnődött-e valaha azon, hogy számos, társadalmunkat pusztító betegségnek akár ugyanaz is lehet az oka? Számos orvos, természetgyógyász és táplálkozásszakértő hiszi, hogy a magyarázat három szóból származik: Sav-lúg kiegyensúlyozotlanság.

A túlsavasodás, egy olyan állapot, ami veszélyessé válhat, és legyengítheti a test összes rendszerét, nagyon gyakori manapság. Lehetővé teszi a szervezetünknek, hogy elősegítse a betegségeket, ellentétben a pH-egyensúlyban levő szervezettel, mely normális testműködést biztosít, így a szervezetünk ellenáll a betegségeknek.

Egy egészséges test megfelelő lúgosító tartalékokat tart fenn szükséghelyzet esetére. Amikor a szervezetbe kerülő savat semlegesíteni kell, a lúgosító tartalékok kiürülnek, és legyengített formában hagyják el a testet. A sav-lúg kiegyensúlyozatlanság mint a betegségek alapvető oka, nem új fogalom. 1933-ban William Howard Hay new york-i doktor kiadott egy akkor úttörőnek számító könyvet, Az egészség új korszakát, melyben kijelenti, hogy az összes betegség „önmérgezésből” adódik a savfelhalmozódásnak köszönhetően.

Éppen annyira távolodunk el az egészségtől, amennyire a savképző ételek túl nagy mennyiségű bevitelével lehetővé tesszük a lúgok eltávozását. Talán meglepőnek tűnik, ha azt mondom, hogy minden betegség ugyanarról szól, nem számít, mik a megnyilvánulási formái, de tényleg így van.

 

Young pHorever termékek

Young pHorever

 

A pH fogalma

A pH - power of hydrogen = a hidrogén ereje - egy oldat savasságának vagy lúgosságának mértékegysége. Egy 0-tól 14-ig terjedő skálán mérjük, az alacsonyabb érték savasabb, míg a magasabb érték lúgosabb, bázikusabb oldatot jelöl. Amikor az oldat se nem savas, se nem lúgos, akkor pH értéke semleges, vagyis 7-es. 

A víz teszi ki az emberi test legnagyobb részét, 70%-át. A testnek van egy bizonyos sav-lúg aránya, melyben egyensúlyban vannak a pozitív savképző és negatív lúgképző töltésű ionok. A test folyamatosan igyekszik kiegyensúlyozni a pH-t, és amikor ez az egyensúly veszélybe kerül, sok probléma adódhat. Fontos megértenünk, hogy nem a gyomorsavról vagy a gyomor pH-értékéről beszélünk, a testfolyadékok és szövetek pH-járól van szó, ami teljesen más téma.

A legtöbb ember, aki pH-kiegyensúlyozotlanságtól szenved, savas. Ez az állapot arra kényszeríti a testet, hogy kivonja az ásványokat – különösen a kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot – a létfontosságú szervekből és csontokból, hogy semlegesítse és biztonságosan eltávolítsa a savakat a testből. Ez az igénybevétel a testet nagyon megviselheti, és súlyosan, hosszú időre károsodhat az erős savasságnak köszönhetően. Ez egy olyan állapot, ami évekig észrevétlen maradhat.

 

Az enyhe savasság a következő problémákat okozhatja:

 

  • Szív- és érrendszeri károsodások, beleértve az érszűkületet és a vér oxigénszállító képességének csökkenését
  • Elhízás és cukorbetegség
  • Húgyhólyag- és vesebetegségek, beleértve a vesekövet is
  • Gyenge immunrendszer
  • A szabad gyökök romboló hatásának felgyorsulása, mely elősegítheti a rákos elváltozások kialakulását
  • Korai öregedés
  • Csontritkulás, gyengeség, törékeny csontok, csípőcsonttörés és csontkiszögellések kialakulása
  • Ízületi- és izomfájdalmak, izomláz-kialakulás
  • Alacsony energiaszint, krónikus fáradtság.

 

 

A vizelet pH-ja
A vizelet pH-tesztjének eredménye azt mutatja meg, mennyire jól képes a szervezet felszívni az ásványi anyagokat, különösen a kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot. Ezek képesek semlegesíteni a savakat, és így szabályozzák a savasság szintjét. Ha túl magas a savak aránya, a test nem lesz képes mindet kiválasztani. Vagy el kell őket tárolnia a szövetekben (ez önmérgezéshez vezet), vagy semlegesítenie kell – azaz ásványi anyagokat kölcsönözni a szervektől, csontoktól stb.

 

A nyál pH-ja
A nyálteszt eredményei az emésztőenzimek működését mutatják meg, különösen a máj és a gyomor működését. Megtudhatja, hogyan áramlanak át a szervezetén az enzimek, és azt is, hogy azok milyen hatással vannak a szervrendszerekre. Sok embernek a vizelete és a nyála egyaránt savas – ezt „dupla savasságnak” nevezik.

 

A helyes egyensúly megőrzése a kitűnő egészség érdekében
A test csak akkor képes helyesen felszívni az ásványi anyagokat és a tápanyagokat, ha kiegyensúlyozott a pH-ja. Következésképpen lehetséges, hogy valaki egészséges ételeket fogyaszt, mégsem hasznosítja őket. Ha nem azt az eredményt kapta a diétájától, amit várt, az okát a sav-lúg egyensúlyhiányban keresse.

 

Mi okozza a savasságot?
A túlsavasodás oka nagyon gyakori társadalmunkban a táplálkozásnak köszönhetően, mely túl nagy mértékben tartalmaz savtermelő állati eredetű ételeket, mint a hús, tojás és tejtermékek, és alacsony lúgtermelő ételekben, mint a friss zöldségek. Továbbá sok savasító feldolgozott ételt eszünk, mint a fehér liszt és a cukor, és savtermelő italokat iszunk, úgymint a kávé és az üdítőitalok. Túl sok gyógyszert használunk, melyek szintén savasítanak, illetve mesterséges édesítőszereket (Nutrasweet, aszpartám), melyek rendkívül savképzőek.

Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk az elsavasodott testet, az, hogy rendbe rakjuk az étrendünket és az életstílusunkat.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: