A Chia mag vagy más néven aztékzsálya-mag (Salvia Hispanica) az Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, élelmi rostok, ásványok és vitaminok természetes forrása. A Chia mag egy fantasztikus összetevőkkel rendelkező szuperélelmiszer. Nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavakat és még az áfonyánál is magasabb az antioxidáns tartalma.

A Chia mag csak a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába. Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban. A torontói egyetem kutatásai során kimutatták, hogy Chia magot adva a cukorbetegek étrendjéhez, jelentős javulás volt észlelhető bizonyos gyulladások csökkentése és vérnyomáscsökkenés terén.

A chiában kétszer annyi protein található, mint bármely más magban vagy gabonában, ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, kétszer annyi káliumot, mint a banán, háromszor nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint az áfonya, illetve szintén háromszor annyi vasat, mint a spenót.

A chia mag az aztékok alapélelmiszere volt, és a futók étkének is nevezték, mert elegendő energiát és tápanyagot biztosított a hírnököknek útjuk során, illetve a hosszú vadászati napokra. Dél-és Közép-Amerikában igen elterjedt növénynek számít. Latin neve Salvia hispanica. A chia név az azték "Chiatic" szóból származik, melynek jelentése: zsíros, olajos anyag. A név arra utal, hogy ha a magot vízzel keverjük, a benne lévő oldódó rostok kiülnek a héj felszínére és kocsonyás burkot képeznek. A chia a folyadék hatására saját súlyának 12-14- szeresére dagad, ezért hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. 

 

Chia



Gluténmentes

Az azték zsálya néven is ismert növény nyári évelő, 1 éves korára eléri az egy méteres magasságot is. Nagyon széleskörű a felhasználása, magában is ehető vízbe áztatva, reggelikhez, főételekhez, italokhoz adható.

A chia mag rengeteg lehetőséget rejt magában a cukorbetegek tüneteinek csökkentése terén, a liszt érzékenyek étrendjének javításában, megreformálásában (hiszen a chia egy glutén mentes gabona), és egy új, könnyű és izgalmas lehetőséget ad a fogyókúrázóknak. A chia mag egyedülállóságát annak köszönheti, hogy néhány alapvető tápanyagot - mint például Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot, vasat - szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz.

A Chia és az aztékok

A Chia magot az aztékok és a maják használták feljegyzések szerint élelmiszerként már ie. 3500 -ban. Kolumbusz idején az aztékok 3 fő tápláléka közé tartozott, a kukorica és a bab mellett. A Chia magot használták gabonaként, olajat préseltek belőle, valamint arc és test festék alapanyagaként. A dél-amerikai azték és maja törzsek a “futók étke”-ként is nevezték, ugyanis elegendő energia és tápanyag forrásként szolgált egy hosszú vadászati napra is. Az Aztékok hittek abban, hogy a Chia misztikus és természetfeletti képességekkel ruházza fel őket. A spanyol hódítók elnyomási kísérletei alatt vezetőjük, Cortez meg volt győződve arról, hogy ha el tudná pusztítani a Chia magot-t, azzal legyőzhetné az egész népet. 

Hogyan használjuk?

Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén. Vízbe keverve bezselésedik. Pékipari termékek kiváló kiegészítője. A Chia mag természetes formájában gluténmentes ezért liszt érzékenyek étrendjének is hasznos összetevője lehet.

 

Kapcsolódó termékek: