A fahéj legnagyobb mennyiségben Srí Lankában található meg, de Kínában, Jamaicában, Brazíliában is termesztik. Vadon egyaránt megterem, a fahéjfa sötétbarna kérgéből nyerik ki a jellegzetes illatú, édeskés, kissé csípős fűszert.

A fahéj illóolaja többek között gyulladáscsökkentő csersavat, természetes cukrot, keményítőt, gyantát és fahéjaldehidet tartalmaz. A leveleiből nyert illóolajat az illatszeriparban és szájápoló, fertőtlenítő szerek készítésénél használják fel.

Cukorbetegeknek érdemes fahéjat fogyasztaniuk, hiszen segít szervezet egészséges működésének fenntartásában. Hatóanyagainak hála csökkenti a magas vércukorszintet, a káros koleszterint, erősíti a gyomrot, gyorsítja az anyagcserét, és kezeli a gombás fertőzéseket.

Cukorbeteg? Magas a koleszterin szintje? Fogyasszon fahéjat!

A fahéj jótékony hatásai

A fahéjat elsősorban emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő hatása miatt alkalmazzák. A vércukorszint és a koleszterin mellett a szív- és érrendszerre is pozitív hatást gyakorol, akár már napi két gramm fahéj jelentősen csökkentheti a magas vércukorszintet és a vérnyomást, étrend-kiegészítő formájában fogyasztva kiemelkedő eredményeket hozhat a diabétesz és a magas vérnyomás kezelésében.

A fahéj normalizálja a vércukorszintet

A fahéj egyik hatóanyaga, az aldehid segít a vércukorszint egészséges szintjének beállításában. Magas fenol tartalma gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely akár a szövetek károsodásához, gyulladások kialakulásához vezethet. A fahéj lassítja a gyomor kiürülését az emésztés során, ezzel megelőzheti a vércukorszint ingadozását, növeli az inzulin felszabadítását és hatékonyságát. Különösen a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében hozhat meglepő eredményeket.

Segít a zsírégetésben

A fahéj gyorsítja az anyagcserét, azzal, hogy szabályozza az emésztőnedvek termelését, ennek köszönhetően a testsúlycsökkentő diétáknál igen hatásos. A vérkeringést is fokozza, ez pedig a zsírégetés mellett a kötőszövetek rugalmasan tartását, a cellulitisz megelőzését, kezelését is elősegíti. Íze kihat az étvágyra, csökkentheti az édesség, a cukor, szénhidrát iránti éhséget.

A fahéj helyreállítja az emésztési zavarokat

A fahéjban megtalálható nyálka- és cseranyagok, valamint a speciális illóolajok kiválóan alkalmazhatók görcsök, illetve puffadás, felfúvódás, szorulás ellen, enyhítik az émelygést és a hányingert is. Fertőtlenítő hatása miatt a fahéj mind a gyomor- és bélrendszer, mind a légutak kitisztításánál, a vírusok, gombák és egyéb kórokozók elpusztításánál is hatékony.

Cukorbeteg? Magas a koleszterin szintje? Fogyasszon fahéjat!

A fahéj ízületi gyulladások ellen is hatásos

Érdemes azoknak is fahéjat fogyasztaniuk, akik ízületi gyulladástól szenvednek, elvégre kiváló természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógy- és fűszernövény.  Megkönnyíti a mozgást, enyhíti a merevségérzetet, segíti az általános, fájdalommentes fizikai aktivitás visszaszerzését.

A fahéj csökkenti a káros koleszterin szintjét

A fahéj bizonyítottan kedvezően hat az összkoleszterin és az LDL, azaz a káros koleszterin szintjére. Rendszeres fogyasztással képes számottevően csökkenteni a magas koleszterint, javítva ezzel az érfalak tisztaságát, rugalmasságát.

A fahéj szépíti, gyógyítja a bőrt

A fahéj kiváló tonizáló hatással is rendelkezik, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Eltünteti a pattanásokat, halványítja a hegeket, általa visszanyerheti bőre rugalmasságát és természetes fényét. A vérkeringés élénkítésével a korai ráncosodást is megelőzheti, illetve csökkenti a meglévő ráncok mélységét. Bőrfertőzésre, övsömörre, vágások és sebek kezelésére is használható, elpusztítja a baktériumokat, és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: