Többféle gyümölcs és bogyós gyümölcs közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök semlegesítő képességgel, felülmúlja a vörösáfonya, málna, eper, vagy a szilva antioxidáns tulajdonságait. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C vitamin, resveratrol, E vitamin.

Fekete áfonya

Antioxidáns hatása miatt a feketeáfonya remek hatással van a bőrre, a kollagén mátrix egészségét támogatja azáltal, hogy semlegesíti a szabad gyököket. Ennek következtében megelőzi a ráncok képződését és a bőr öregedését és hatásos a cellulitisz elleni harcban. Antocián tartalma a bőrzúzódásokra hajlamos személyeknek segít a megelőzésben, ill- a gyorsabb gyógyulásban. Segítenek az akne elleni küzdelemben a magas pektintartalmuknak köszönhetően, amely rostanyag segít a belekben felgyülemlő méreganyagoktól megszabadulni.

A maximális hatás érdekében mellőzze a tejtermékeket a feketeáfonya fogyasztása alatt! Kimutatták, hogy a tejjel történő fogyasztása akadályozza az antioxidáns hatását a feketeáfonyának. Egy kutatás során 200 gramm áfonyát adtak az alanyoknak 2dl víz vagy 2dl tej kíséretében. Azoknál, akik vízzel együtt fogyasztották az áfonyát, az antioxidáns hatás nagyobb volt, mint azoknál akik tejjel fogyasztották.

Véd a vastagbélrák ellen

A fekete áfonya egyik fő összetevője segít a vastagbélrák megelőzésében. 9 vastagbélrákos patkánynak kiegyensúlyozott étrend mellett Adtak ebből az összetvőből, 9 másik vastagbélrákkal megbetegedett patkányt pedig kiegyensúlyozott értrenden tartottak, a hatóanyag nélkül. 8 hetes kísérleti periódust követően az áfonya kivonatot fogyasztó patkányoknál 57%-ban csökkent a vastagbélen található daganatok száma, szemben a kotrollcsoporttal.

Hugyúti fertőzések

Az áfonyafélék, beleértve a feketeáfonyát is, a húgyúti fertőzésben szenvedő betegek számára igen hatékony kiegészítő lehet. Egy New Jersey-ben található kutató központban úgy találták, hogy a feketeáfonyának a tőzegáfonyához hasonló visszatérő húgyúti fertőzést megelőző hatása van, a magas flavonoidtartalmának köszönhetően, ami megakadályopzza, hogy a baktérium a húgyhólyag felszínéhez tapadjon. Ennek következtében a fertőzésért leggyakrabban felelős E. coli baktérium már a vizeleten keresztül távozik, mielőtt fertőzést okozhatna.

Gyulladásgátló hatás

Az antociánok, azok a növényi anygagok, amelyek a feketeáfonya az ízét és intenzív színét köszönheti. Ezek erős gyulladásellenes tulajdonságokkal rendelkeznek és segíthetnek a rheumatoid arthritis tüneteinek kezelésében. Egyes tudósok szerint az antociánok nagyobb gyulladásgátló hatással bírnak, mint az aszpirin.

Tápanyagok az egészségesebb erekért

Tudta, hogy a visszértágulat összefügg a táplálkozással? A feketeáfonya talán az egyik legjobb táplálék ennek kezelésére. Javítják a kollagénfelépítést, az érfalak sérült fehérjéinek gyógyulását és az érrendszer általános jó állapotát.

"A látás gyümölcse"

Számos Európában lefolytatott kutatás dokumentálta, hogy a feketeáfonyakivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését és segíthet a sötétséghez való gyorsabb igazodását a szemnek. Ezen jótékony hatások a magas antocián tartalmának köszönhető. Más tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztésének elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt "a látás gyümölcsének" is nevezik.

forrás: www.healwithfood.org

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: