A Fokhagymát már ősidők óta használják különféle népgyógyászati célokra, rendkívül sok probléma kezelésére alkalmazható és mind ezek felett remek ízesítést adhat az ételeknek.

A Dél-Ázsiában őshonos, közkedvelt fűszernövényt már az ókorban is használták gyógyászati célokra. A fokhagymát évszázadokon át használták, mint féreghajtó, bélfertőtlenítő, étvágyjavító gyógynövényt. Antibakteriális, görcs és nyálkaoldó hatása miatt légúti megbetegedések gyógyítására is szolgált.



Egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Jellegzetes szagáért a benne található szulfidok felelősek, ezenkívül tartalmaz még B- és C-vitamint, valamint különböző kéntartalmú peptidszármazékokat és flavonoidokat.
Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan.  Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj. Mivel a hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt javasolják nem egyben lenyelni a gerezdet. Az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után.



Gyógyító hatásai


A fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk.  Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól.
A kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést segítő hatása is ismert, egyes alkotóelemeinek köszönhetően lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.
Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer.
Elősegíti az ólom kiürülését a szervezetből, valamint a rák megelőzésében is szerepe van. Hatása van a környezetében élő növényekre, illetve a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra, mely a környezetkímélő gazdálkodás szempontjából nagy jelentőséggel bírhat.
Oda is eljut, ahova a gyógyszer nem. Antibiotikus hatású, azaz baktériumellenes, kiválló vírusölő, gombaellenes. Külsőleg is kiváló a gomba kezelésére (láb- és körömgomba esetén dunsztkötésben vethetjük be) Emiatt a herpesz egyik ellenszere és külsőleg szemölcs kezelésére is alkalmas (lásd talpon lévő szemölcsre fokhagyma dunsztkötésben)

Az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum – csodás, hiszen, mivel természetes, sosem fog rá rezisztencia kialakulni. Értisztító - szabályosan kisepri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló. Véralvadásgátló és koleszterincsökkentő.

Magas vérzsír (triglicerid) értékek esetén is fogyasszuk, vérnyomás csökkentő hatású, amennyiben a magas vérnyomást az okozza, hogy erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek.
Immunstimuláló és hatékony rákmegelőző. C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns, B-vitamint is tartalmaz vesegyulladás, bélhurut és tüdőgyulladás esetén is vessük be.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: