A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.

Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.

Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

 

Homoktövis

 

A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis (Hippophae rhamnoides) bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavak gazdagítják beltartalmát. A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. 


Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki.

A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsébe.

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz.

 

Homoktövis

 

A homoktövist több mint ezer évvel ezelőtt a Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták. A VIII. század végi Si Bu Vidian-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. A homoktövis latin neve - Hippophae rhamoides - állítólag arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövis terméssel etették, hogy a szőrük egészséges, fényes legyen. Tibetben, Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt. 


A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.

Ma már parkokban, kertekben is termesztik, erre a célra Tibetből, illetve Ororszországból származó cserjetermetű növényt használnak. A homoktövis az ezüstfafélékhez tartozó, 3-5 méter magas, elágazó cserje. A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.

Kapcsolódó termékek: