A méhpempő kizárólag a királynő tápláléka, attól kezdve, hogy kikel, egész életében ezt fogyasztja. Életük első három napjában a méhkaptár összes lakója méhpempővel táplálkozik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái nektárkeveréket, azaz vízben feloldott mézet és virágport fogyasztanak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempővel táplálkozik.

 

Méhpempő

 

A méhpempő többek között Életelixír

A tény, hogy a méhpempő fogyasztása a királynő fejlődését és létét kivételessé teszi, az 1960-as években fellendítette az érdeklődést a méhpempő iránt. Azt állították a méhpempőről, hogy csodaszer, a fiatalság és a hosszú élet elixírje. Manapság sem kevésbé árnyaltabb a kép, miközben azt is megismertük, hogy melyek a méhpempő igazi erényei és felfedeztük a gyógyászatban betöltött valódi szerepét is.

Nem kétséges, hogy a méhpempő kivételes táplálék kiegészítő, mely kivételes tulajdonságokkal rendelkezik. A méhherék és a dolgozók nyáron 4-6 hétig, míg télen maximum 5-6 hónapig élnek, ezzel szemben a méhkirálynő átlagos élettartama 3-4 év között mozog, sőt időnként akár 5 évig is elélhet. A méhkirálynő különleges képességekkel rendelkezik. Egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint amennyi a saját súlya. Az összes méh közül csak neki van női szaporítószerve, 16 nap alatt kel ki, míg a dolgozók 21, a herék pedig 24 nap alatt.

A dolgozó lárvája élete első öt napja alatt, amelyből három napig csak kizárólag méhpempőt fogyaszt, ezerszeresére növeli a súlyát, a királynő lárvája, amely végig méhpempőt fogyaszt, több mint kétezerszeresére nő.

 

Honnan ered a méhpempő?

A méhpempő biológiai aktivitását, csak a 20. század második felében sikerült a tudósoknak liofilizációs eljárás alkalmazásával két évre meghosszabbítani. Ez teremtette meg az alapját a méhpempő tárolásának és fogyasztásának.

A méhpempő a fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladéka, amely a méhek táplálására szolgál. A méhek életének harmadik napja után kezd működni az a mirigy, amely a méhpempőt előállítja, és elég gyorsan, a tizennegyedik naptól elsatnyul, így többé nem termel méhpempőt. Ez alatt az idő alatt a fiatal méh ebből táplálkozik.

A méhpempőnek fehéres színe van, zselés állagú váladék, amely gyöngyházfénnyel csillog. Íze erősen savanyú, szúrós, enyhén cukros. Az idő elteltével egyre sűrűbbé válik, és a színe is változhat, ha levegővel érintkezik.

 

A méhpempő gyógyhatása

A tudósok sokéves tapasztalatok alapján megállapították, hogy a méhpempő az emberi szervezetre nagyon jó hatással van, nem ártalmas még akkor sem, ha rendkívül nagy mennyiségben fogyasztunk méhpempőt. Egészséget károsító mellékhatása nincs. Japán kutatóorvosok Tiszta méhpempővel olyan súlyos betegségeket gyógyítottak meg, mint a rák vagy a csontvelőrák.

A méhpempő erősebbé, kiegyensúlyozottá tesz, terhesség alatt is javasolt, védi a májat, öregedés, kimerültség és stressz esetén is hat.

A méhpempő nem gyógyszer, de nagyon hatásos táplálék kiegészítő. Szedésekor a szervezet regenerálódik, javul az anyagcsere, a méhpempő tisztítja a sejteket, tehát fogyasztásakor a szervezet méregtelenítése következik be. A méhpempő javítja a szervezet általános állapotát, energiát ad, az agyalapi mirigyre és a mellékvesére gyakorolt hatásának köszönhetően segít legyőzni a depressziós állapotot - a méhpempő egy hatékony hangulatjavító, az idegkimerültséget és a fizikai fáradtságot. Műtét utáni lábadozási időszakban, vérszegénység vagy étvágytalanság esetén a méhpempő segíti a súlygyarapodást, erősíti a fizikai állapotot, növeli a vitalitást.

A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra többnyire igen jó hatású. Több szívbeteg orvos állította, hogy a méhpempő a "szívesek kenyere". Gyerekeknek a dózis fele vagy negyede ajánlott koruktól függően, orvosi felügyelet mellett.

 

Méhpempő

 

A méhpempő szedése elősegíti

  • A hosszú életet, egészséget és az állóképességet
  • Segíti a kardiovaszkuláris rendszer működését, normalizálja a vérben lévő
    zsírsavakat.
  • Sejtregeneráló és immunerősítő
  • Segítséget nyújt a stressz és depressziós állapotokban
  • Meddőség, vetélés vagy impotencia ellen is hatásos

 

Még többet a méhpempőről

A leírtak alapján, a méhpempő javasolt fogyasztási módja a nyelv alatti lassú felszívódás. Ezen azt kell érteni, hogy a nyelv alatt kell tartani a méhpempő, addig még lassan elolvad a szájban, még lassan felszívódik. Ha így adagoljuk, ez esetben gyorsan felszívódik, az erekbe kerül, ha lenyeljük, akkor az emésztőrendszeren keresztül kerül a szervezetbe és sokkal lassabban szívódik fel és lassabban hat. A nyelv egy izmos szerv, ami a száj nagy részét elfoglalja. A nyelv hátsó része vastagabb, itt találhatók az ízlelőbimbók, melyek segítségével érezzük az ízeket. A nyelv elülső része vékonyabb és mozgékonyabb. A nyelv alatt vannak a nyálkahártyák, melyen keresztül a hajszálerekbe jut, majd onnan a szervezetbe és így gyorsan hat.

 

A méhpempő íze

A méhpempő enyhén savas, keserű ízű táplálék kiegészítő, fontos megemlíteni, hogy nem édes. Az íze függ az éppen betakarított virágfajtájától, vagy a földrajzi helytől is, ahol gyűjtik a méhek a mézet. Nem mondhatjuk, hogy finom az íze, de elutasítást, vagy utálatot sem vált ki a fogyasztása.  Néhány nap után, megszokjuk és az íze már nem olyan zavaró. Lehet, hogy hihetetlen, de attól függetlenül, hogy nem finom, néhány nap fogyasztás után, már kívánjuk. Ez annak tulajdonítható, hogy a szervezet érzi a méhpempő jó hatását és kívánja.

 

A mézzel kevert méhpempő

A méhpempő Ph értéke közel 4, tehát magas, azért akik gyomproblémákkal szenvednek, nem mindég tudják fogyasztani. Tanácsos a méhpempőt mézzel keverni. A méz kiváló természetes tartósító szer, mely semlegesíti a méhpempő savas hatását. 470 gr jó minőségű tiszta mézet, 30 gr méhpempővel keverjünk össze és ezt fogyasszuk minden reggel éhgyomorra.

 

Magas vérnyomás esetén

A nagyon magas vérnyomással küszködők esetén, a méhpempő fogyasztása elővigyázatosságot kíván meg. Mindenképpen csak nagyon kis adagban próbálja ki először a méhpempőt, ha nagy a vérnyomása. Nem minden esetben hat a magas vérnyomásos betegségekre a méhpempő azzal, hogy emeli a vérnyomást, de mindenképpen fontos az elővigyázatosság, ha tudjuk magunkról, hogy nagyon magasra szökik fel a vérnyomásunk.

 

A méhpempő összetétele

A méhpempőt a természetes bioszintézis csúcsának tartják a kutatók, az orvosok és a tudósok egyaránt, mivel a csak rá jellemző tápláló és más anyagok kombinációja. A méhpempőben mindenféle anyag előfordul, melyek a növekedéshez, a szervezetünk fejlődéséhez és normális működéséhez szükségesek, így építő anyagok (fehérjék), szervetlen anyagok (ásványok), energiát adó anyagok (zsiradékok és szénhidrátok) illetve védő anyagok (vitaminok).

A méhpempőben található fehérjék az albuminok és globulinok 2:1 - 1:1 arányban. A méhpempő aminosavakat tartalmaz (ebből fakad savas, savanyú tulajdonsága fogyasztáskor), amelyek között mind a 8 nélkülözhetetlen esszenciális aminosav, így valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan és a lizin.

A méhpempő legfontosabb cukortartalma a fruktóz és a glükóz, amelyek a redukciós cukrokhoz tartoznak. A két cukrot a sejtjeink közvetlenül felhasználnak, mint energiát, az értékes inzulin használata nélkül. 
A méhpempőben jelen van még másfajta cukor is, így például a ribóz, gentibióz vagy a maltóz egyaránt. A méhpempő telitett zsírsavakat is hordoz magában, amelyek a normális szervi folyamatokhoz elengedhetetlenek.

A méhpempő ugyancsak igen gazdag ásványi anyagban. A méhpempőben megtalálhatóak a fontosabb makro- és mikroelemek, így a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, nátrium, cink, kobalt, kén, króm, bizmut, ezüst, réz és még arany is. A méhpempő nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, többek között B-komplexet és pantotetikus savakat kiemelt mértékben.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: