A lenmagot bővelkedik különféle vitaminokban, ásványianyagokban és nyomelemekben. Magas rosttartalmának köszönhetően pozitívan befolyásolja a gyomor- és bélrendszer működését, jótékony zsírsavai megelőzhetik a szív és az agy megbetegedéseit, javítják az általános egészségi állapotot, növelik a fizikai és szellemi teljesítményt, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

Miért érdemes lenmagot fogyasztani?

Mit tartalmaz a lenmag?

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, melynek több mint 70%-a esszenciális, azaz szervezet számára nélkülözhetetlen, értékes zsírsav. Többféle hasznos olaj, fehérje forrása, illetve magas az A-, B-, C-, D- és E-vitamin-tartalma is. Az ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, kálium, vas, nátrium, foszfor, kén, jód, króm, cink, klór, mangán, szilícium, réz, fluor, alumínium, nikkel és kobalt is található benne. A magjának héjában lévő nyálkaanyag kiváló telítőszer, 100 grammja akár 3 liter vizet képes megkötni.

Miért érdemes lenmagot fogyasztani?

A lenmag jótékony hatásai

A lenmagban található omega-3 olaj az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Védi a szívet, az agyat, optimalizálja a vérzsírszintet, szabályozza a hormontermelést, segíti a máj munkáját, erősíti az izmokat, rugalmasabbá teszi az ízületeket, alapvető immunerősítő tulajdonsággal rendelkezik.

  • Segíti a gyomorsav egészséges termelődését, ezzel megelőzheti a gyomorfekély kialakulását, illetve támogatja a már kialakult fekély gyógyulását.
  • Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, megolajozza a porcokat, rugalmasan tartja a szalagokat.
  • Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán, szerepet játszik az infarktus megelőzésében.
  • Légúti betegségeknél, különösen a hörghurut enyhítésénél is hatásos, enyhíti a görcsös összehúzódásokat, emellett erősíti a tüdőt.
  • Segít a máj méregtelenítő munkájának végzéséhez, mely kihathat a bőrbetegségek gyógyulására is. Így például ekcémásoknak javasolt rendszeres fogyasztása, a tünetek csökkentéséhez, a gyógyulás elősegítéséhez.
  • Gyulladáscsökkentő hatásával a prosztatapanaszokra is kihat, esszenciális zsírsavaival természetes szere lehet a rákos megbetegedések ellen.

A lenmag egészben, különféle pékárukat megszórva vagy kenyérbe, süteményekbe sütve is fogyasztható, őrölve helyettesíthetők vele a lisztfélék, például kenyér sütéséhez, tésztákhoz, húsfélékhez panírként, vagy főzelékekhez sűrítőanyagként. Hidegen sajtolt olaj formájában különféle ételek, saláták ízesítésére, fűszerolajként használható fel. Tea is főzhető belőle, illetve főzetéből külsőleg alkalmazott borogatás készíthető.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: