Ma Magyarországon minden második ember túlsúlyos vagy elhízott. A magazinok tele vannak villámdiétákkal, divatirányzatokkal, amik többnyire nagyon kevés étel bevitelével próbálnak eredményt elérni. Így aztán a lelkes kezdés után gyors elkeseredés és visszaesés következik, hiszen senki sem szereti sanyargatni magát.

Az elhízás és túlsúlyosság következményeivel, sokféle betegséggel kell szembenézniük azoknak, akik nem találják meg idejében a megoldást.

Létezik olyan étrend, ami egészséges és fogyhatunk is vele?

A választ valahol az ember történelmében leljük, Az evolúció folyamatában. Testünk azokhoz a táplálékokhoz és életmódhoz alkalmazkodott és fejlődött, amiket az akkori kor embere evett, és ahogy élt.

A modern élelmiszerek és a legtöbbet fogyasztott táplálékok teljesen más irányt képviselnek, rengeteg szénhidrátot, finomított cukrot tartalmaznak, nem is beszélve a rengeteg adalékanyagról és tartósítószerről.

paleo evolúció

Pár napja a hvg.hu oldalon jelent meg egy cikk, amiben arról írnak, hogy a paleo étrend, általában a szénhidrátszegény, ketogén étrend kiemelkedően segíti a rákos sejtek leküzdését. A würzburgi egyetemi klinika kiadványa szerint a rákos sejtek cukorfüggők, a cukorból veszik fel energiájuk nagy részét. Ezért ha megvonjuk tőlük a cukrot, nehezebben fognak növekedni, és nem tudnak továbbterjedni.

A cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav is keletkezik, ami a daganatos sejteket védi, az épeket pedig gyengíti, így tud továbbterjedni a betegség.

A klinika vizsgálatai azt mutatják, hogy ha napi 50 gramm szénhidrátot vagy kevesebbet fogyasztunk el, az egészséges sejtek elkezdik a zsírsavak hasznosítását, fő tápanyagszállítójuk a cukor helyett a zsírsavak lesznek. Így az egészséges sejtek működése zavartalan lesz, sőt a közérzetünkben pozitív változásokat tapasztalhatunk, a rákos sejtek viszont tápanyag hiányában éhezni fognak.

 

Mit kell elhagynunk, hogy elérjük ezt a hatást?

Az egyszerű cukor rengeteg alapvető élelmiszerben található meg, a gabonafélékben, a tésztákban, a rizsben, a burgonyában, a gyümölcsökben.

Érdemes azokat elhagyni, amiknek egyéb káros hatásai is vannak, a paleo étrendben az alábbiak fogyasztását kerülik el a lehető legnagyobb mértékben:

  • a gabonát a glutén miatt
  • a gyorsan felszívódó szénhidrátokat a nagy inzulinlöket miatt (rizs, kukorica, burgonya, répacukor, fruktóz)
  • a hüvelyeseket a veszélyes lektintartalmuk miatt (szója, babfélék, de a földimogyoró és a burgonya is ilyen)
  • tejet és tejtermékeket a tejcukor és a tejfehérje miatt (kivétel lehet a kemény sajtok fogyasztása mértékkel)
  • hidrogénezett, növényi olajat és margarint a magas omega 6 és transzzsírsav tartalmuk miatt
  • konzerveket, készételeket a nagy arányú tartósítószer, adalékanyag, állományjavító tartalmuk miatt

 

Amit viszont előnyben részesítünk a paleo étrendben:

  • gyümölcsök
  • zöldségek (a hüvelyesek kivételével)
  • tojás
  • állati húsok, zsírok
  • halak, tenger gyümölcsei
  • gombák
  • olajos magvak (a földimogyoró kivételével)
  • hidegen sajtolt növényi olajokat, kókuszzsír, olivaolaj (fontos a magas omega 3 tartalmú olajok fogyasztása, mint az Olajesszimo, és a halolaj)

 

Fogyás a paleóval

A pozitív egészségi hatások mellett van még egy örvendetes mellékhatás is: a fogyás. A szervezet átáll a ketogén üzemmódra, és a zsírsejtekből szerzi be a szükséges energiát. Így a testben lerakódott zsírpárnákat elkezdjük feldolgozni, eltüntetni.

A paleo étrend nem az éhezésről szól! Ma már rengeteg féle termék elérhető, amikkel helyettesíteni tudjuk a lisztet, tejet, és változatos, finom ételeket, kenyeret, tésztákat is készíthetünk.

Tehát az a gyakran felbukkanó elképzelés, vagy vélemény, hogy a paleo étrend azt jelenti, hogy húst eszünk hússal, és gyümölcsökkel, meg sok nyers ételt, alapvetően téves.

paleo édességPaleo csokigolyók Elmira paleo konyhájából (elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu)

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: