A kókuszolaj egy természetes, könnyen emészthető, többször is felhasználható növényi zsiradék, ami 23 °C alatt megszilárdul, ezért kókuszzsírnak is hívják.

A kókuszdió húsából készül, vegyi anyagok felhasználása nélkül, mechanikus úton, préseléssel. A kíméletes előállítási módnak köszönhetően nem tartalmaz egészségre káros katalizátor- és oldószermaradványokat, bomlástermékeket.

Fontos, hogy stabil kémiai szerkezete folytán többször is fel tudjuk használni, ha leszűrjük, hiszen nem oxidálódik, nem keletkeznek benne egészségre káros bomlástermékek, és rákkeltő anyagok. Ez a kókuszzsír nem hidrogénezett azaz nem tartalmaz transzzsírsavakat sem, amelyek rendkívül ártalmasak.

Natur Tanya Kókuszzsír

 

A kókuszzsír rendkívül sokoldalú készítmény, hiszen a konyhában egy kiemelkedően egészséges sütés-főzésialapanyagként, a szépségápolás során pedig hajápolóként, vagy akár természetes testápolóként használhatjuk. A kókuszzsír az egyik legtermészetesebb zsírféle. Más néven kókuszolajként is ismert, állaga ugyanis a külső hőmérséklettel együttváltozik: 24-25 Celsius fok alatt fehér színű, szilárd zsír halmazállapotú, ennél melegebb környezetben pedig fokozatosan átlátszó olajjá válik.

Összetételével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a benne található telített zsírsavak aránya 90% feletti. Azonbanminden tévhittel ellentétben ez semmilyen egészségkárosító hatással nem jár együtt. A zsírokat nemcsupán aszerint osztályozzuk, hogy azok telítettek vagy telítetlenek, létezik egy más szempontrendszerű felosztás is, melyaz adott zsírsavban lévő szénlánc hossza szerint sorolja be a zsírokat. A legtöbb zsiradék hosszú láncú zsírsavakból áll,ezek tipikus jellemzője, hogy lebontásukhoz szervezetünknek enzimeket kell termelnie. Az átlagostól eltérően azonban akókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, így azok lebontása semmilyen módon nem megterhelő,testünk azonnal elégeti azokat és energiát állít elő belőlük. Fogyasztása nagyban elősegíti szervezetünkben avitaminok és ásványi anyagok, valamint a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását.

 

Kókuszzsír, kókuszolaj

 

A kókuszzsír további jellemzője, hogy kiemelkedően stabil molekulákból áll, melyek jól hevíthetőek. A megszokott olajoktóleltérően a kókuszzsír nem csak egyszer használható fel sütésre, hiszen stabilitása miatt többszöri hőhatás után sem keletkeznek bennemérgező, rákkeltő anyagok. Mindemellett fontos tulajdonságként említhető, hogy a kókuszzsír rendkívüli mennyiségben tartalmaz laurinsavat, melyimmunerősítő hatása mellett, antibakteriális hatásáról is ismert.

Összességében, meg lehet enni, süthetsz, főzhetsz vele, de még a bőrödre is kenheted! Nem oxidálódik, nem keletkeznek benne egészségre káros bomlástermékek, és rákkeltő anyagok.

Kapcsolódó cikkek: