A tőzegáfonya - más néven vörös áfonya - eredetileg Észak-Amerikából származik és ott a part menti vidékeken terem. Ázsia és Európa is ismert a gyümölcs származási helyeként.

 

Tőzegáfonya

 

A tőzegáfonya jótékony hatásai

A tőzegáfonya legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy képes megakadályozni a baktériumok megtapadását a húgyutak falán. Ezért megelőzéshez illetve a már kialakult húgyúti betegségek kezeléséhez is javallott. Akut és krónikus húgyúti fertőzések esetén az antibiotikum kúra kiegészítéseként használhatjuk.

Azok számára, akik gyakran küzdenek a felfázással, annak a legjobb természetes megoldás megelőzés képpen. Közel egy évszázaddal ezelőtt mutatták ki, hogy azoknak a vizelete, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak tőzegáfonyát, jóval savasabb és kevesebb baktériumot tartalmaz. Ez a hippursav képződésének köszönhető mely megakadályozza, hogy a fertőzésekért felelős baktériumok elszaporodjanak.

A tőzegáfonya segítségével a húgyúti fertőzések időtartama lerövidülhet, mialatt csökkenti a kellemetlen panaszokat is, mint a fájdalom, az égető, viszkető érzés.

A tőzegáfonya alkalmas immunerősítésre, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is, valamint étvágytalanság ellen úgyszintén javallott. A tőzegáfonyát a leghatékonyabb természetes szernek tartják a szívinfarktus megelőzéséhez, illetve gyógyításához.

A tőzegáfonya ugyanakkor az összes, hajszálerekkel kapcsolatos betegség ellen egyaránt alkalmazható. Így vérzékenység, érszűkület, érelmeszesedés, visszér, ödémás hajlam, vérkeringési zavarok esetén is segít, valamint megelőzhetjük vele a cukorbetegség, az érszövődmények, magas vérzsírszint és magas vérnyomás kialakulását. Az áfonya gyógyhatását érezteti lázas betegségek, bőrkiütések és bőrbetegségek ellen.

 

Tőzegáfonya

 

Minek köszönheti a tőzegáfonya hatásait?


A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes egészségvédő és egészségmegőrző forrás. Kitűnő forrása az A-vitaminnak, aminek a farkasvakság kezelésében van fontos szerepe. Kálcium, mangán, kén, kálium, foszfor, vas, magnézium, cink és C-vitamin tartalma kiemelkedő.

Egy bögre áfonya 14 mg C-vitamint, 71 g káliumot, 50 IU A-vitamint és mindössze 12 g szénhidrátot tartalmaz. Mivel savas, remek kiegészítőként szolgál az alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz.

Fertőzések ellen is kiválóan alkalmazható, hiszen a tőzegáfonya környezetében a kórokozók nem képesek életben maradni, rövid időn belül elpusztulnak. Ez valószínűleg a növényi eredetű vegyületeinek proanthocianidineknek köszönhető, melyek megtalálhatók a tőzegáfonya levében, ugyanakkor nincsenek jelen a mangó, a narancs, az ananász, a grépfrút és a guajáva levében sem.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: