Egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a bélrendszerünk állapota, vagy ahogy Paracelsus fogalmazott; " A halál a belekben kezdődik”. A mai táplálkozási szokásokkal túl sok fehérjét, finomított lisztet és cukrot juttatunk a szervezetünkbe. Emésztőrendszerünk ezek megemésztése során sok értékes ásványi anyagot használ fel, amelyeket a már meglévő raktárakból vesz el. A tápanyag raktáraink kimerülése után ezeket az ásványi anyagokat szervezetünk hiányolja és így jöhetnek létre a hiánybetegségek.

 

Útifű mag- Psyllium husk

Emellett  a bomlástermékek a bélrendszerben plakkokat alakítanak ki, amelyek bélkővé alakulhatnak át. A bomlástermékek a bélfalon keresztül elsavasítják szervezetünket, ezáltal betegségekhez vezethetnek. Szervezetünk nem mindig képes semlegesíteni ezeket a savakat, sókat képez belőlük és a zsírszövetbe rakja le azokat, mely elhízáshoz vezethet.

A rosthiányos étrend és a túl sok fehérje, szénhidrát és zsír lebontása nagy terhet ró a szervezetünkre. A szennyezett bélcsatorna akadályozhatja az emésztés megfelelő működését, ezért minden nap, megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű rostot kell fogyasztani. A rostok segítik a salakanyagok gyors távozását a szervezetből, ezzel hozzájárulnak a teljes értékű egészséghez. 

 

A rostok segítenek kitakarítani a lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez.

A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyást is azáltal, hogy a vízfelvevő képességük által hamarabb kialakítják a teltségérzetet, diétázás során jól alkalmazhatók. A gyümölcsökben lévő duzzadó rostok vagy pektinek kiemelkedő hatásúak a bélvédelem és toxin megkötés szempontjából. Ilyen hatású az almából kivont almapektin is, amely fogyókúrás, teltségfokozó és koleszterin megkötő hatással is bír.

Ilyen magas rosttartalmú étel az útifű maghéj. Kevés olyan hatékony növényről tudunk, amelynek pozitív hatásai olyan sokrétűek, mint az útifű maghéj, más néven psyllium husk. 

 

A növény Indiában és Iránban őshonos, a magokat pedig leggyakrabban gyógyászati célokra használják. Az útifű maghéj kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, megszünteti a székrekedést, segíti a plakkok eltávolítását, csökkenti az éhségérzetet. Magas rosttartalma révén a bélfal megtisztul, a bélbolyhok, a bélflóra újra jól működnek, mely által immunrendszerünk erősödik. Az útifű maghéj rost nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik, és kíméletesen tisztít. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazása során minimum két liter vizet fogyasszunk el.

Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a triglicerid- koleszterin- és vércukor szintet, az egészséges HDL szintet nem befolyásolja. Megköti a káros zsírsavakat, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után.

 

Ezt a bélkő- és zsírképződési folyamatot képes megakadályozni az útifű maghéj kúraszerű használata. Sőt, hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, miközben fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe. Míg más rostok dörzsölhetik a bélfalat, az útifű maghéj vízből képes akár tömegének hússzorosát is felszívni, minek következtében zselés állagot nyer, amellyel végig halad az emésztőrendszeren. A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok találhatók, ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást. 

 

Útifű mag- Psyllium husk

 

Fogyasztása ajánlott:

  • emésztési problémák (szorulás, hasmenés, puffadás) esetén
  • kúra szerű alkalmazására az emésztőrendszer tisztításához

 

Elmondhatjuk, hogy az útifű maghéj egy igazi „szuperétel”, melyet érdemes mindnyájunknak beépíteni étrendünkbe és tisztítókúráinkba. Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, mind italokba keverve (víz, tea, gyümölcslé), mind ételekbe keverve, azok sűrítésére is (müzli, joghurt, levesek, főzelékek, stb.) Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása esetén sem alakul ki hozzászokás. Étkezés előtt és gyógyszerbevétel után minimum egy órával használjuk.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: