A lenmagolaj a len magjából kinyert olaj, amely gazdag  alfa-linolénsavban, E-vitaminban és béta-karotinban. Ezen összetevők antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik a lenmagolajat. A lenmag széleskörű egészségmegőrző hatással bír, a népi természetgyógyászat előszeretettel alkalmazza, például székrekedés és bélrenyheség esetén kihasználva hashajtó, bélműködést segítő hatását.

A magas tápértékű lenmag étkezési szempontból nagyon hasznos: fehérje és olajtartalma igen értékes, energiatartalma elérheti a 450 kcal/100 g-ot. A lenmagolaj zsírsavösszetétele nagyon előnyös, mivel kimagasló arányban tartalmaz az egészséges táplálkozás szempontjából fontos omega-3, omega-6 és omega-9 telítetlen zsírsavakat.

 

Lenmag és lenmagolaj

 

A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alpha-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie.

A len ebből a szempontból egyedülállónak számít, mivel egyéb élelmiszerekben sokkal kisebb mennyiségben fordul elő ez a zsírsav, így tehát a lenmagolaj számít az omega-3 zsírsav elsődleges növényi forrásának.

A lenmag további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz lignant. Ez a fitohormon előanyaga azoknak az ösztrogéneknek, amelyek segítik megakadályozni számos tumorfajta kialakulását és terjedését. Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

A lenmag az egyik legjobb könnyedén hozzáférhető forrása ezeknek a zsírsavaknak. A lenmag héjában különböző ásványi anyagok és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt kedvezően hat a bélműködésre. Alkalmas továbbá a rák, gyulladásos megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a koleszterinszintet.

 

A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hathatós védelmet nyújthat a szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést. Továbbá kimutatták, hogy egy kicsi, teáskanálnyi mennyiségű lenmagolaj is számottevő vérnyomáscsökkenést idéz elő.

Segíti továbbá a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. A kutatók szerint a lenmagolaj az anyagcsere mértékét is növelheti, és ezzel elősegíti a gyorsabb zsírégetést is.

A kutatások alapján csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba, és segíti a hormonkiválasztást a prosztaglandinok szabályozásán keresztül – ezek hormonszerű anyagok, melyek testünk nagyobb szerveinek működésében működnek közre, beleértve a szaporítószerveket, az immunrendszert és az idegrendszert.

 

Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést. Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa. Vagyis, természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás ellen.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: