A spirulina egy 100%-ban természetes, nagy tápértékű sósvízi mikroalga. A spirálos algafajta meglepően gazdag tápanyagforrás, számtalan népközösség étrendjében játszott évszázadokon át meghatározó szerepet. Manapság már szinte az egész világon elterjedt és többnyire étend-kiegészítő formájában alkalmazzák.

Spirulina tápanyagok

A spirulina rendkívül gazdag növényi fehérjében, vitaminokban, amik a vegetáriánus étrendből különösen gyakran hiányoznak. Egy sor ásványi anyagot is tartalmaz, mint például vasat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, kalciumot, tovább nagy mennyiségű sejtvédő béta-karotint, gamma-linolsavat. A NASA a spirulinát választotta az asztronauták egyik táplálékának az űrben, még arra is készül, hogy űrállomásokon termessze a közeljövőben.

Hogyan termeszthető a spirulina?

Négy fő környezeti tényező szükséges a spirulina növekedéséhez

  • Trópusi éghajlat
  • Erős napsütés
  • Tiszta vízforrás
  • Szennyeződésmentes élőhely

 

A kereskedelemben kapható spirulina-tenyészetek nem élnek meg hideg vagy mérsékelt éghajlaton. A spirulina egyenletesen meleg hőmérsékletet igényel a növekedéshez. A spirulina sehol sem nő, ahol alacsony a hőmérséklet (25 °C alatt). 20°C alatt nem is szaporodik és rövid időn belül elpusztul. A spirulina magába szívja a napfényt, majd a sejtjeiben egy reakcióhoz használja. A reakció során a sejtekben tápanyagok képződnek, továbbá szén-dioxidból oxigén. Az erős napsütés segít, hogy a spirulina több tápanyagot termeljen.

Az alga lúgos kémhatású sós vízben él. Ha a víz szennyeződéseket vagy nehézfémet tartalmaz, akkor ezek is felgyűlnek a spirulina-sejtekben, mivel nagyon könnyen felszívja a vízből a tápanyagokat. Ha ez megtörténik, akkor az a spirulina már nem alkalmas többé emberi fogyasztásra.

 

Spirulina

 

Spirulina a szuperélelmiszer

Több mint 100-féle tápanyagával a spirulinát gyakran a világ legteljesebb élelmiszerének nevezik. Könnyen beláthatjuk, hogy miért. Japánban találkozhatunk olyan idős emberekkel, akik több mint 20 évig csak spirulinát és vizet fogyasztottak, ezzel is megmutatva, hogy mennyire jót tesz a spirulina az emberi szervezetnek.

 

Kiknek ajánlott a spirulina szedése?

  • Olyan gyermekeknek, akik nem szeretik nem vagy kapnak elegendő zöldséget, vagy kiegyensúlyozatlan a tápanyag-bevitelük.
  • A gyors növekedés időszakában a kamaszoknak is szüksége van bőséges tápanyagbevitelre. A spirulina ezt remekül fedezi.
  • Az extra tápanyag-mennyiséget igénylő várandós nőknek.
  • Olyan időseknek, akik valamiért nem tartják be a napi három étkezést.
  • Sportolóknak, akiknek az energiaszintjük felpörgetéséhez több tápanyagra van szüksége.
  • Az állandóan rohanó modern embernek, akinek nincs ideje alapos étkezésekre.
  • Olyan betegeknek, akiknek nagy adag tápanyagra van szükségük a felépülés segítéséhez.
  • Plusz tápanyagforrást igénylő vegetáriánusoknak 

 

Mennyi spirulinát vegyünk be?

Felnőtteknek napi 900-1800 mg-ot tartalmazó tablettát, 6 év alatti gyermekeknek 1-2 tablettát javaslunk.

Hogyan szedjük a spirulinát?

  • Csak hideg vagy meleg vízzel vedd be (nem pedig gyümölcslével, alkoholos- vagy üdítőitalokkal, kávéval vagy teával)
  • A fentieket a bevétel után még 30 percig kerüld, mert károsíthatják a spirulinában lévő egyes táp anyagokat és enzimeket
  • Naponta legalább fél literrel több vizet igyál
  • Nem számít, hogy naponta egyszer vagy kétszer szeded csak az, hogy egy napra elegendő mennyiséget vegyél be 

 

Spirulina: élelmiszer vagy gyógyszer?

A tüneteink zömét a tápanyagok hiánya okozza. Ha időben pótoljuk őket, a tünetek gyakran megszűnnek. Ha nem, akkor még több tünettel szembesülhetünk, ami később betegségeket okoz majd. A spirulina nem gyógyszer, de ha okosan használjuk kiegészítő táplálékként, akkor sok betegséget okozó tápanyaghiányt megelőzhetünk a szedésével.

A spirulina gyógyászati felhasználása egy nagyon friss és sok lehetőséget rejtő téma. Orvosi kutatások már bebizonyították, hogy a spirulina kedvező hatással van a szervezetünkre. A spirulina segít, hogy elfogadható legyen a szervezetedben a különböző tápanyagok szintje, ami cserébe mérsékli a megbetegedés esélyét.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: