Az ásványi anyagok és nyomelemek a szervezet számára nélkülözhetetlen elemek. Az ásványi anyagok összességükben a szervezetünk 4-5%-át teszik ki ezek kizárólag táplálékkal jutnak a szervezetünkbe.

Ásványi anyagok és nyomelemek 

Melyek a legfontosabb ásványi anyagok és nyomelemek?

 

Cink
Szervezetünk kb. 2,5 g cinket tartalmaz, amely számos enzim alkotórésze, többek között a hasnyálmirigy által termelt inzulinnak. A fehérje-, zsír- és nukleinsav-anyagcserében van szerepe. Cinkben gazdag élelmiszerek a hús, máj, tojás, hüvelyesek. Cink hiányában gyermekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy, letargia, hasmenés, bőrgyulladások fordulhatnak elő. Legújabb kutatások szerint gátolja a rákos sejtek szaporodását.

 

Fluor
A szervezet fluor-tartalmának legnagyobb része a csontokban és a fogakban található. Csökkent fluorbevitel fognövekedési- és, csontosodási zavarokhoz, fogszuvasodáshoz vezethet. Fluorban gazdag élelmiszerek a tengeri halak, kukorica, majoránna, petrezselyem. A szervezetben való felhalmozódása esetén a csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása, az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.

 

Jód
A szervezetben 15-20 mg jód található, melynek nagy része a pajzsmirigyben van, mert a jód a pajzsmirigyhormonok szerves része. Az anyagcsere szabályozásában, a növekedésben és az idegrendszer működésében van szerepe. Azokon a területeken, ahol az ivóvíz, és a növények jódban szegények, és a jódbevitelt nem pótolják, gyakori betegség az endémiás golyva.Jódban gazdag élelmiszerek a tengeri halak, kagylók. A jódszükséglet jódozott sóval is pótolható. Jódhiány esetén pajzsmirigy megnagyobbodás, lelassult anyagcsere, vérzsír emelkedés, depresszió, kisgyermekkorban szellemi fogyatékosság, terhes nőknél magzatfejlődési rendellenességek, spontán abortusz fordulhatnak elő. Túlzott jódbevitel pajzsmirigy túlműködést vált ki.

 

Kobalt
A kobalt a B12 vitamin szintézisében elengedhetetlen, illetve a vörösvértest képzésben van szerepe. Kobaltban gazdag élelmiszerek a máj, vese, tenger gyümölcsei, tej, paraj és a száraz hüvelyesek. A kobalt hiánya a B12 vitamin hiányával jár, ami vészes vérszegénységet okoz. Túlzott bevitel esetén gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét, így a golyva kialakulásához vezet.

 

Króm
A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen. Fő szerepe a szénhidrát-anyagcserében és a vércukorszint szabályozásában van. Hiányában megnő az esélye a fiatalkori (1-es típusú) cukorbetegségnek és a koszorúér-megbetegedéseknek. A króm a teljes kiőrlésű gabonában, a hüvelyesek magjában, húsban, májban és sajtban található.

 

Mangán
A mangán kis mennyiségben található a szervezetben. Aktivátorként részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcsere folyamatában, a fehérje-, DNS- és RNS-szintézisben. Vegyes táplálkozás mellett hiánya nem fordul elő. Fő forrása a teljes kiőrlésű gabona, a dió ás a mogyoró.

Magok - a legjobb ásványianyag források

Molibdén

A molibdén nagyon kis mennyiségben található a szervezetben. A nukleinsavak és aminosavak lebontásában és az aldehidek közömbösítésében vesz részt. A túlzott molibdén bevitel rézhiányt okoz. Fő molibdén forrás a máj, a gabonafélék és a hüvelyesek. Vegyes táplálkozás esetén molibdén hiány nem lép fel.

 

Réz
Létfontosságú nyomelem, amely az oxidációs folyamatokban résztvevő enzimek alkotórésze, illetve a vérképzéshez és a központi idegrendszer zavartalan működéséhez is szükséges.Legfőbb rézforrások a máj, a saláta, a káposzta, a karfiol. Rézhiányban a vas nem tud beépülni a hemoglobinba ezért vérszegénység alakul ki. Emellett gyengül az immunrendszer, csökken az érfalak rugalmassága, növekszik a vér koleszterinszintje. Túlzott rézbevitel hányingert, hányást, hasmenést okoz.

 

Szelén
A szelén antioxidánsként működik, megköti a szabad gyököket. Hiánya következtében nő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, pajzsmirigy működési zavar, hajhullás, kopaszodás léphet fel, csökken a csontképzés. Súlyos esetben a hiány szívizombetegséget és ízületi bántalmakat okoz. Fő szelénforrások a tengeri halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

 

Vas 
A vörösvértestben található hemoglobin alkotórészeként legfontosabb feladata az oxigénszállítás, illetve számos fehérje anyagcserében résztvevő enzim fontos alkotója. A vashiány leggyakrabban csökkent vasbevitel következtében lép fel, de előfordulhat nagyfokú vérvesztés, B12 vitaminhiány következtében is. A vashiány vérszegénységhez, fáradékonysághoz, az ellenálló képesség csökkenéséhez, fokozott fertőzésveszélyhez vezet. A túlzott vasbevitel székrekedést, hányást, hasmenést, kóros vaslerakódást okozhat. Fő vasforrások a vörös húsok, belsőségek, máj, mogyoró, hüvelyesek, kelbimbó, brokkoli, spenót, petrezselyem, csipkebogyó, ribiszke, mák.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: