A méhkenyér - más néven perga - a legfontosabb táplálékforrása a méheknek, hiszen ezzel táplálják azokat a lárvákat (és méheket), amelyekből nem lesz királynő.

A méhkenyér virágpor, egy kevés méz, méhviasz, propolisz és a méhek emésztőenzimjeinek keverékéből áll. Leginkább ajánlott hepatitisz, álmatlanság, stressz, memóriazavarok, magas koleszterinszint és emésztési zavarok ellen, hiszen minden esszenciális aminosavat tartalmaz, vitaminokban gazdag, különösen a K-vitamin tartalma magas. A méhkenyér segíti a gyerekek memóriájának fejlődését, a súlynövekedésüket de védi őket az elhízás ellen is.  A méhpempővel párosítva még hatékonyabb immunrendszer erősítők.

 

Méhkenyér, mint mindentudó csodaszer 

 

Méhkenyér a betegségek ellen

A méhkenyeret számos betegség ellen használják, mint például a vérszegénység, szívelégtelenség, infarktus, szélütés, gyomorfekély, gyomorhurut, férfi meddőség, terhességi betegségek és női betegségek ellen, ezen kívül jótékonyan hat jó- és rossz indulatú daganatokat esetén.

 

Méhkenyér, mint fiatalító szer

Elősegíti a szervezetben az új sejtek gyártását, azaz fiatalító hatású és a sérülések, sebek regenerációját is jelentősen felgyorsítja, növeli a szervezetben a vörösvérsejtek számát.

  • befolyásolja az agyalapi mirigy működését, ezzel serkenti az agyműködést
  • fokozta a sejtek energiaellátását
  • növeli a hemoglobin és hematokrit szintet a vérben
  • stimuláló hatást gyakorol a plazmatikus aminosavakra, különösen a tioaminosavra
  • védi a májat

A méhkenyér összetétele

A méhkenyér megközelítőleg 20% fehérjéből, 24-34% szénhidrátból és 1,5% lipidből áll. Jóformán ugyanakkora a kalóriatartalma, mint a lisztnek a rizsnek vagy a babnak. A méhkenyér ásványi anyagok széles skáláját tartalmazza, nagy mennyiségű vas, kobalt, foszfor és kálcium található benne.

Az egyik legtöbb szelént tartalmazó természetes élelmiszer. A méhkenyér kitűnő forrása a káliumnak és a B-vitamin komplexnek egyaránt. Az előemésztett aminosavak könnyen felszívódnak a szervezet számára megfelelő mértékben, ezek kb. 15%-át alkotják a méhkenyér szárazanyag tartalmának.

 

Méhkenyér, mint mindentudó csodaszer

 

A virágpor legfőbb összetevői fehérjék, aminosavak,  zsírok, olajok vagy azok származékai tehát lipidek, és végül de nem utolsó sorban cukrok.

Az összes aminosav, mely alapvetően fontos az emberi szervezet számára megtalálható a méhkenyérben. Sok enzim (fehérje) szintén megtalálható benne, de néhányat, mint a glükóz-oxidázt, mely nagyon fontos a mézben, maguk a méhek adják hozzá.

A virágpor pelletekben az egyszerű cukrok, mint a fruktóz, glükóz és szukróz, a nektárból vagy a mézből származnak. A poliszachardiok, mint a kallóz, pektin, cellulóz, lignin és a többi, túlnyomórészt virágpor összetevők.

A méhkenyér nem veszít tápértékéből a dolgozó méhek által végzett fermentációs folyamat során. Sőt, ez a folyamat még további új tápanyagokat ad hozzá a virágporhoz, mint az enzimek, a méz, stb. A méhkenyér két évig is eltartható a tápérték gyengülése nélkül.

Kapcsolódó cikkek: